Janneniska JN90

Valitse oikea henkilönostin: nostolava-auto vs. hinattava nostin

Kun miettii perinteistä nostolava-autoa, nousee mieleen yli 30 tonnia painava järkäle, jossa on kuorma-auton päälle rakennettu raskas puomi ja kori. Mielikuva ei kuitenkaan enää vastaa tämän hetkistä totuutta. Nopeasti kehittyneen insinööritaidon, CAD-suunnittelun ja erikoisteräksien yleistymisen myötä kevyistäkin materiaaleista voidaan nykyään luoda äärimmäisen lujia nostinrakenteita, joilla pääsee yhtä korkealle ja kauas kuin raskaammalla kalustolla. Se, mihin ennen vaadittiin 30 tonnia rautaa ja kuorma-autokortti, onnistuu nykyään alle 3,5 tonnia painavalla nostolava-autolla, johon kuskilta vaaditaan pelkkä henkilöautokortti (B-kortti). Kuulostaako hyvältä? Niin meistäkin.

Vaihtoehtona henkilöautokortilla ajettavalle nostolava-autolle voidaan myös käyttää perässä vedettävää, eli hinattavaa henkilönostinta. Molemmat vaihtoehdot voivat työstä riippuen olla hyviä ja toimivia, kunhan aiemmassa artikkelissamme esitellyt 4 turvallisen nostamisen tukijalkaa on kunnossa.

Miten hinattava henkilönostin ja nostolava-auto eroavat toisistaan, jos homma voidaan kerran hoitaa kummalla tahansa laitteella? Vastaus on yksinkertainen: kokemuksemme perusteella voimme todeta, että B-kortilla ajettava nostolava-auto pystyy niihin töihin, joihin perässä vedettävä henkilönostin ei yksinkertaisesti riitä. Lisäksi nostolava-auto säästää resurssejasi monin eri tavoin, mistä kerromme lisää tässä artikkelissa.

  1. Henkilönostin, johon riittää henkilöautokortti

Lähdetäänpä liikkeelle nostolava-auton helppokäyttöisyydestä. Jos käytät perässä vedettävää henkilönostinta, pitää sinulla olla vähintään BE- tai C1-ajokortti, eli peräkärryn vetämiseen soveltuva ajolupa. Useimpia nostolava-autoja saa sen sijaan ajaa aivan tuiki tavallisella henkilöautokortilla, eli B-kortilla. Oman ajokorttisi kääntöpuolelta voit näppärästi tarkistaa ajoneuvot, joita saat ajaa.

Nostolava-auton käyttöön et siis erikseen tarvitse firman vetokoukullista pakettiautoa mukaan, vaan kaikki hoituu samassa paketissa, yhdellä laitteella.

  1. Nostolava-auton monipuoliset käyttötarkoitukset

Nostolava-auto soveltuu äärimmäisen monipuolisesti erilaisiin kohteisiin, jossa tarvitaan suurta työskentelykorkeutta tai sivu-ulottumaa. Se on ihanteellinen ratkaisu etenkin työmaalla, jossa nostettavia kohteita on useita ja autoa täytyy siirtää useaan otteeseen.

Lisäksi nostolava-autolla pystytään vertikaalin ylös-alas -liikkeen lisäksi kurottamaan pitkälle myös sivusuunnassa. Pitkä sivu-ulottuma antaa myös enemmän vapautta auton sijoittamisessa työmaalle, kun nostin voidaan sijoittaa kauemmas kohteesta.

Perässä vedettävä nostin pääsee parhaiten oikeuksiinsa työmaalla, jossa nostin on staattisesti sijoitettuna yhdessä paikassa. Hinattava nostin toimii moitteetta töissä, jotka tehdään lähellä nostettavaa kohdetta, ja joissa kerralla vietetty aika yläilmoissa on pidempi.

Tuenta ja sijoittaminen haastavaankin maastoon onnistuu varmemmin nostolava-auton avulla. Automatiikkansa ja sisäänrakennetun tuentajärjestelmänsä avulla nostolava-auto mahdollistaa turvallisen petausmahdollisuuden ja työskentelyn haasteellisissakin olosuhteissa. Nostin voidaan sijoittaa esimerkiksi toispuolisen tuennan avulla kaltevaan maastoon tai hyvinkin kapeaan, vain auton levyiseen tilaan. Perässä vedettävä henkilönostin vaatii sen sijaan aina vakaamman maaston ja enemmän tilaa ympärilleen.

  1. Säästä resurssejasi ja lisää tehokkuutta nostolava-autolla

Nostolava-auton käyttö ei vaadi ulkoista kuljetuskalustoa, vaatii vähemmän aikaa ja työvoimaa, ja täten säästää resurssejasi suunnitteluvaiheesta alkaen aina toteutukseen.

Myös tehokkuutensa ja käyttövalmiutensa puolesta nostolava-auto peittoaa hinattavan henkilönostimen mennen tullen. Koska voima tuotetaan auton omalla moottorilla, suurempien hydrauliikkamäärien liikkuminen mahdollistuu. Nostimen käyttö on nopeaa ja samalla voidaan ajaa myös useaa samanaikaista liikettä täydellä teholla.

Laite on täysin itsenäinen ulkoisesta voimanlähteestä, eli sähköjä ei tarvitse kytkeä pistokkeeseen erillisellä kaapelilla. Tämä säästää aikaa esivalmistelussa ja vähentää työvaiheita, kun sähköjen vetämistä ei tarvitse suunnitella etukäteen, eikä peräkärryn sähkökytkentöjen toimivuudesta tarvitse huolehtia. 

Nostolava-auton käyttäminen vaatii myös perässä vedettävää henkilönostinta vähemmän työvoimaa. Kahden hengen sijasta nostolava-auton operoimiseen tarvitaan vain yksi henkilö, mikä on selvää säästöä henkilöstöresursseissa ja taattua tehokkuutta.

Janneniskan nostomieskonsepti takaa, ettet ole yksin

Janneniskan kalustoon kuuluu kattava valikoima niin kuorma-autoalustaisia kuin B-kortilla ajettavia, helppokäyttöisiä henkilönostimia. Kaluston vuokraamisen lisäksi Janneniskan nostomieskonsepti on muutakin kuin rautaa: osana tuotettamme käytössäsi on aina nostoalan rautainen ammattilainen. Perehdytämme laitteen turvalliseen käyttöön, ennen kuin lyömme avaimet käteen. 

Tulemme myös mielellämme tutustumaan työmaahasi, ja arvioimaan nostotyön tarpeet sekä valitsemaan sopivan henkilönostimen kanssasi. Voit myös aina vuokrata nostimelle jonkun Janneniskan ammattitaitoisista kuljettajista mukaan, joka on apunasi koko nostotyön ajan. Jos ajat nostinta itse, olemme tukenasi puhelimitse konsultoiden 24/7.

Ota yhteyttä, niin suunnitellaan juuri sinulle sopiva nostotyö, joka säästää resurssejasi ja lisää työmaan tehokkuutta!