Henkilönostin apuna julkisivupesussa

Jaala Hotelin omistaja Hannu Puhakka, oli pitkään vaivannut ongelma pohjoispuolen julkisivun likaisuuden kanssa. Kun hotelli avattiin matkailijoille, julkisivun siistiminen tuli entistäkin ajankohtaisemmaksi. Ongelmana oli kuitenkin puhdistettavat laatat, jotka sijaitsivat korkealla. Perinteiset siivousratkaisut vaikuttivat hankalilta, kunnes tarjoutui mahdollisuus testata Janneniskan nostolava-autoa.

Hannun ensikosketus nostolava-autoon

Ostimme entisen Jaalan kunnantalon jo vuosikausia sitten tarkoituksella muuttaa talo majoituspaikaksi. Kaiken aikaa on häirinnyt talon pohjoisreunalla olevien julkisivulaattojen likaisuus.

Nyt kun vihdoin avasimme hotellimme matkailukäyttöön, julkisivun siistiminen tuli entistäkin ajankohtaisemmaksi. Toteutus ei kuitenkaan ole ihan helppo, koska laatat sijaitsevat 6 metrin korkeudella. Kun pihaseinän pituus on 30 metriä, tarvittaisiin erittäin pitkä teline operaatioon.

Mietin eri vaihtoehtoja: rakennetaan korkea siirrettävä teline peräkärryn päälle tai hankitaan katolta roikkuva seinän vieressä liikkuva teline. Kummankin toteutus turvallisella tavalla vaatisi aika paljon miettimistä. Kun sitten tarjoutui yllättäen mahdollisuus Janneniskan henkilönostimen kokeiluun, niin tartuin mahdollisuuteen suurella innolla.

Nostimen nouto toimipisteeltä

Katselin Janneniskan sivuilta löytyneitä videoita nostolava-auton käytöstä. Silti tunsin pientä jännitystä, miten homma mahtaisi sujua. Osaankohan käyttää kaikkia vipuja ja osaanko ohjata puomia? Tunnenko liikaa huimausta korkeuksissa? Kävin sovitusti hakemassa nostimen avaimen Nesteen huoltamolta. Pitkä perä vähän huolestutti, etten törmää käännöksissä johonkin. Ajo sujui kuitenkin ongelmitta. Onneksi olin pakettiautoja ajanut ennenkin.

Valmistelut ennen käyttöä

Auto sai olla yön yli rauhassa, ja aamun käytin työvälineiden valmisteluihin ja henkiseen lataukseen erikoista hommaa varten.

Sitten hommiin ja auto ensin seinän viereen pihakäytävälle. Nostolava-autosta löytyi aiemmin tutkimani videon lisäksi pieni käyttöohje, joka vaikutti selkeältä ja yksinkertaiselta. Ensin piti saada voiman ulosotto toimimaan. Sitä piti hetki ihmetellä, kun auto oli hiukan eri näköinen kuin ensimmäinen ohjekuva. Varsinaisesta auton manuaalista löytyi lopulta voiman ulosoton käynnistys, ja asia selvisi. Tosin myöhemmin huomasin, että ohjeessakin oli vaihtoehtoisen käynnistysnapin sijaintikuva.

Nostolava-auto paikoilleen, asettelu ja tasaaminen

Ensimmäisenä piti saada nostolava-auto tassuille. Käytävä osoittautui hiukan ahtaaksi ja tukijaloille ei jäänyt tilaa. No, auto vähän kauemmaksi seinästä, jolloin toisen puolen tassut menivät nurmikolle, mutta tassualusten kanssa sekin toimi ongelmitta. Laitteen automaattitasaus nostaa auton tassujen varaan ja hoitaa rungon automaattisesti vaakatasoon.

Ohjeissa kerrottiin myös mahdollisuudesta käsin tehtävään hienosäätöön tasausta varten. Tyydyin siirtämään auton tasaisempaan paikkaan, jolloin automaattisäätö hoiti homman ja oli mielestään tarpeeksi vaakatasossa, jotta salli koneen käyttämisen. Ohjeen mukaan piti tarkastaa tasaus vatupassin tapaisesta mittarista. Äkkäsin mittarin paikan vasta hetken työskentelyn jälkeen ja kupla näytti olevan juuri keskellä, kuten pitikin.

Nostokori liikkeelle

Ohjevihkon avulla tutustuin ohjausvipuihin ja nappuloihin tarkemmin. Kokeilin siirtää puomia ylös ja alas sekä vasemmalle ja oikealle. Sitten puomia ulospäin ja sisäänpäin. Puomi liikkui käskyjen mukaan. Otin kokeilukohteeksi noin neljän metrin korkeudessa olevan roisketahran. Pesuvälineet koriin sekä painepesuri vesi- ja sähköjohtoineen.

Ensimmäinen harjoituskohde sujui ongelmitta. Siispä siitä vaan korkeammalle kohti varsinaista puhdistuskohdetta. Korin siirtely oikeaan korkeuteen ja oikeaan etäisyyteen sujui tällaisella vanhemman miehen rauhallisuudella ihan mallikkaasti.

Nopeampaa toimintaa kaipaavalle saattaisi ärsyttää ”lukko” toiminto. Ilmeisesti automatiikka vahtii kaiken aikaa, että toiminnot ovat mahdollisia ja turvallisia. Koska jos nostolava-auto ei ollut tassujen varassa ja tasapainossa, niin mikään ei toiminut.

Onnistunut projekti

Projekti onnistui jopa odotuksia paremmin. Projekti tuli hoidetuksi reippaalla vauhdilla ja säästi monen päivän rakentelut ja ihmettelyt vaihtoehtoisten telineratkaisujen puuhastelussa. Tyytyväisenä palautin nostolava-auton tankkauksen jälkeen samaiselle Nesteen huoltamon parkkipaikalle.

Raportin teksti: Hannu Puhakka